Ľ. KRÁĽOVÁ: Náš kraj chce zmeniť volebný systém

10.02.2012 Prešov

Prešov 10. februára (TASR) – Politická strana Náš kraj ide do parlamentných volieb so štyrmi hlavnými programovými prioritami. Predsedníčka strany Ľuba Kráľová uviedla, že tento politický subjekt vznikol na jeseň v roku 2010 pred komunálnymi voľbami s cieľom zlepšiť úroveň života obyvateľov Prešovského kraja.

\"Postupne sa k nám pridávali sympatizanti aj z iných krajov, ktorí sa stotožňujú s našimi cieľmi. Dnes sme presvedčení, že to, čo by sa podarilo presadiť pre jeden región, bude prospešné aj pre iné,\" povedala pre TASR Kráľová. Pripomenula, že prvou prioritou volebného programu je hospodársky, sociálny a kultúrny rozvoj zaostávajúcich regiónov.

\"Chceme zmeniť koncepciu regionálnej politiky, preniesť kompetencie distribúcie zdrojov z centra na kraje. Aby sa peniaze napríklad z eurofondov, ale i národné zdroje vo významnej miere delili v krajoch. Ak sa bude robiť politika z pozície toho najchudobnejšieho kraja, bude sa robiť v prospech celého Slovenska,\" zdôraznila predsedníčka. S tým, podľa nej, úzko súvisí aj dobudovanie dopravnej infraštruktúry v zanedbávaných krajoch.

Ďalšou prioritou je zmena volebného systému na národnej úrovni z pomerného na väčšinový. Strana plánuje presadzovať vznik ôsmich volebných obvodov, ktoré by boli totožné so súčasnými samosprávnymi krajmi.

Kráľová doplnila, že jednou zo zásadných priorít, ktorú chce ich strana presadzovať, je transparentná tvorba verejnej politiky bez korupcie a prijatie systému pravidiel eliminujúcich korupčné správanie verejných činiteľov.

Štvrtou prioritou je obhajoba národnostných práv občanov, ktorí sa hlásia k tým národnostným menšinám, ktoré nemajú politickú reprezentáciu. \"Napríklad pre rusínsku národnostnú menšinu na Slovensku budeme presadzovať politický status vymierajúceho národa a zabezpečíme etnickú a jazykovú revitalizáciu vymierajúcich národov, zvlášť rusínskeho a goralského,\" uvádza Kráľová.

Podľa Kráľovej sa v týchto predčasných parlamentných voľbách menšie politické strany orientujú na hľadanie straníckych partnerov. Spájajú sa často aj napriek odlišnosti programov, aby zvýšili svoje šance prekročiť hranicu zvoliteľnosti do parlamentu, prípadne ponúknu svojich odborníkov silnejším subjektom.

Spresnila, že vnútrostranícka diskusia o kandidatúre na kandidačnej listine niektorej z doterajších parlamentných strán prebiehala aj u nich, nakoniec sa rozhodli ísť do volieb samostatne. Zostavili kandidátku so 123 kandidátmi, z toho 81 z PSK a 20 z KSK.

Keďže strana existuje len niečo vyše roka, doteraz sa venovala skôr regionálnej a komunálnej politike, predsedníčka nechcela predpovedať volebný výsledok. Je však presvedčená, že ponúkajú voličom odborníkov, ktorí sú schopní presadzovať spomínané priority. Ku kampani uviedla iba toľko, že nemajú za sebou žiadneho sponzora a na všetko sa museli poskladať sami kandidáti.
 

Vyberte región